Beplantingsplan

Ontdek de natuurlijke kracht van uw tuin met ons ecologisch beplantingsplan. We selecteren inheemse en waardevolle soorten die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn, maar ook voedsel en leefruimte bieden aan lokale fauna. Door slim gebruik te maken van gelaagdheid, gradiënten en bloeiperiodes creëren we een biodiverse tuin die het hele jaar door leeft.

De fase van het beplantingsplan is cruciaal voor het creëren van een vitale, ecologische tuin. Een doordachte plantenkeuze en -positionering vormt de basis voor biodiversiteit, met nadruk op het aantrekken van insecten, vogels en kleine zoogdieren. Het plan moet voorzien in een jaarrond aanbod van nectar, pollen, bessen en zaden, maar ook in rust-, slaap- en nestgelegenheden.

Bij de selectie van planten staat inheems materiaal centraal, aangevuld met gecultiveerde soorten die ecologische meerwaarde bieden. Gelaagdheid is essentieel: van bodembedekkers tot heesters en bomen. Dit zorgt voor diverse microhabitats en voedselaanbod op verschillende hoogtes. Dit geldt ook voor gradiënten. Door geleidelijke overgangen te creëren tussen verschillende biotopen - zoals van droog naar vochtig, van zon naar schaduw, of van hoog naar laag - ontstaan er weer andere microhabitats. Deze variatie in leefomstandigheden trekt een breed scala aan flora en fauna aan, wat de ecologische waarde van de tuin aanzienlijk verhoogt. 

En daardoor de weerbaarheid tegen ziekten en plagen.

Vaste planten met holle stengels bieden nestgelegenheid voor solitaire bijen, terwijl dichte heesters beschutting geven aan vogels. Door te kiezen voor plantensoorten die elkaar in bloeiperiode opvolgen, ontstaat een continue voedselbron voor bestuivers.

De beplantingskeuze moet ook rekening houden met bodemtype, vochtigheid en lichtinval. De juiste plant op de juiste plaats is bij ons geen loze leuze maar wordt doordacht toegepast op basis van de plantspecifieke eigenschappen en vookeuren.